Voorstellen voor efficiëntere overheid

Mijn voorstellen voor overheden:

Verplicht ambtenaren om veel begrijpelijker te schrijven. Vooral voor laag opgeleiden zijn veel ambtelijke teksten totaal onleesbaar.

Onafhankelijk kwaliteitsinstituut moet aan ambtenaren prestatiebeloning toekennen per persoon en per afdeling. Let daarbij ook op leesbaarheid van ambtelijke teksten. Let daarbij ook op gegronde klachten van burgers over die ambtenaren. En doe geheime kwaliteitscontroles via controleurs die zich voordoen als cliënt. Die prestatiebeloning maakt privatisering van overheidsinstellingen overbodig.

Overheid moet af van het oeverloze ‘jaren-zeventig-groepstherapie-concept’. Dat eindeloze vage gepraat in zaaltjes is tijdrovend, kostbaar en inefficiënt. Overheden moeten veel vaker en efficiënter kennis en ervaringen via internet uitwisselen op landelijk en internationaal niveau.

Gebruik voor interne en externe overheidscommunicatie zeer veel webvideo's, wiki's, screencasts*1, vergader-sofware en veel gespecialiseerde, professioneel gemodereerde webfora.

Gebruik webfora dus ook voor voorlichting, waarbij burgers op het webforum vragen stellen aan ambtenaren en wetenschappers. Dat geeft gigantische kostenbesparingen op mondelinge voorlichting aan burgers! En voorlichting via webfora is vaak duidelijker en hoogwaardiger. Bovendien is invoering van voorlichtende webfora simpele maatregel die bijna geen ontwikkelkosten vereist!

Maak altijd een (eenvoudige) educatieve webvideo als extern adviesbureau of trainingsbureau is ingeschakeld. Van die webvideo kunnen andere overheden in toekomst leren om vergelijkbare problemen zélf op te lossen. Dat bespaart zeer veel geld op conferenties en advies- en trainingsbureaus.

Overheid moet veel kritischer worden op onnodig dure feesten, reizen en luxe inrichting van gebouwen.

Vervang ambtelijke reizen vaak door video-conferenties, email, instant messaging en uitwisseling van video-bestanden.

Nederlandse overheid werkt volstrekt inefficiënt door te weinig toepassing van internet. Bovendien gebeurt dat meestal met te weinig deskundigheid in internettoepassingen.

Start een ministerie van ICT. We lopen achter.

*1 SCREENCAST

http://nl.wikipedia.org/wiki/Screencast